ZAWSZE UDANY BISZKOPT

Długo myślałam, że nie potrafię zrobić biszkoptu. Zawsze wychodził mi zakalec, aż do momentu gdy nie spróbowałam tego przepisu. Proporcje są podane na blachę okrągłą o średnicy 24cm



  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie (opcjonalnie, jeśli białka są dobrze ubite, nie jest on potrzebny)

Przed rozpoczęciem całej pracy warto przygotować sobie wszystkie składniki, aby usprawnić swoją pracę i zwiększyć prawdopodobieństwo udanego ciasta :D
  1. rozdzielamy jajka, białka wrzucamy do wielkiej miski i dodajemy szczyptę soli, a żółtka odkładamy w pobliżu
  2. mąki przesiewamy i dodajemy do nich proszek do pieczenia i lekko mieszamy aby mąki się ze sobą wymieszały
  3. odmierzamy odpowiednią ilość cukru
  4. białka ubijamy na sztywną pianę
  5. powoli dodajemy cukier (po 1 łyżce, aby nie stracić puszystości), i miksujemy aż do pełnego jego rozpuszczenia
  6. dodajemy po 1 żółtku, i miksujemy. Powtarzamy tę czynność, do momentu, aż wszystkie żółtka będą w masie. 
  7. wyłączamy mikser. Już nie będzie nam potrzebny :D 
  8. dodajemy po 1 łyżce mąki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Powtarzamy tę czynność aż do momentu skończenia się mąki.
  9. gotowe ciasto powinno wyglądać jak delikatna lejącą się lekko żółtą pianka, którą przelewamy do formy i pieczemy ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C

Komentarze