
3,5 kg szynki wieprzowej
2 łyżki oliwy
papryka słodka
pieprz cayenne
zioła prowansalskie
tymianek
czosnek
3 cebule
1,5 l bulionu
papier do pieczenia
folia
- Łączymy wszystkie przyprawy wg uznania (u mnie najwięcej papryki słodkiej, czosnku i cayenne) z oliwą.
- Powstałą pastą nacieramy mięso i zostawiamy na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
- Cebule kroimy na ćwiartki i układamy na blasze.
- Mięso przekładamy na cebule, zalewamy połową bulionu.
- Odrywamy taki kawałek papieru, aby zakrył on całe mięso, moczymy go i otulamy nim mięso.
- Całą blachę przykrywamy folią matową stroną do góry.
- Tak przygotowaną blachę wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy ok 3,5- 4 h sprawdzając co godzinę, czy nie należy dolać bulionu.
Komentarze
Prześlij komentarz