SERNIK CZARNO- BIAŁO- CZARNY

Przerwa świąteczna trochę mnie rozleniwiła, dlatego dopiero teraz mogę dodać posty z moim ulubionym ciastem. Zawsze z kuzynką walczyłyśmy o każdy kawałek tego ciasta, który był specjalnością cioci. Ten przepis to jednak jego wariacja, nieco łatwiejsza i delikatniejsza, bo zrobiona z serków homogenizowanych :D


ciasto:             
    • 2 1/2 szklanki mąki
    • 3/4 margaryny (stopić)
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao
    • 2 żółtka

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wyrabiamy tak, aby powstała kruszonka
  2. powstałe ciasto dzielimy na części: 2/3 i 1/3
  3. z powstałych części formujemy kulki, z które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h lub na 10 min do zamrażarki (schłodzone ciasto łatwiej potrzeć na tarce i nie przykleja się do rąk


Składniki na masę serową:


    • 3 serki homogenizowane po 200 g
    • 1/2 szklanki cukru
    • pół kostki masła (stopić)
    • 1 budyń śmietankowy
    • 2  białka ubite na sztywno

Przygotowanie:

  1. Blachę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
  2. Mieszamy razem serki, cukier i budyń (który przesiewamy przez sito), dodajemy rozpuszczona margarynę i na końcu ubite białka.
  3. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy, wylewamy masę serową.
  4. resztą ciasta robimy wierzchnią warstwę trąc kulę na dużych oczkach tarki
  5. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C.
  6. Wyjąć z pieca i dobrze schłodzić przed krojeniem.

UWAGA!!! te ciasto uzależnia :D

Komentarze

  1. Znam taki sernik w wersji klasycznej i je uwielbiam, no ale taki też musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznaje że od obu wersji jestem uzależniona :D

      Usuń

Prześlij komentarz