CIASTECZKA MAKOWE

Chwila wolnego czasu, dużo chęci i mak, z którego nie wiadomo co zrobić... 
Efektem tej mieszanki są poniższe wypieki :)
  • kostka masła- 200g
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 szkl. mielonego maku
  • 1 jajko

  1. Jako, że jestem zwolenniczką ułatwiania sobie pracy, masło zawsze rozpuszczam.
  2. Do masła dodaję cukier- wtedy bardzo ładnie nam się rozpuści. Zostawiam do wystudzenia.
  3. Gdy masło z cukrem są już chłodne, dodaję mąkę, mak oraz jajko.
  4. Wszystko dokładnie mieszam.
  5. Gdy masa jest zbyt tłusta i lepiąca dodajemy jeszcze trochę mąki, aż do momentu uzyskania idealnej masy.
  6. Formujemy kulki i lekko je spłaszczamy. Układamy na blasze.
  7. Pieczemy ok 10-15 minut w 180 st. C.

Komentarze