Chwila wolnego czasu, dużo chęci i mak, z którego nie wiadomo co zrobić...
Efektem tej mieszanki są poniższe wypieki :)
- kostka masła- 200g
- 3/4 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki
- 2 szkl. mielonego maku
- 1 jajko
- Jako, że jestem zwolenniczką ułatwiania sobie pracy, masło zawsze rozpuszczam.
- Do masła dodaję cukier- wtedy bardzo ładnie nam się rozpuści. Zostawiam do wystudzenia.
- Gdy masło z cukrem są już chłodne, dodaję mąkę, mak oraz jajko.
- Wszystko dokładnie mieszam.
- Gdy masa jest zbyt tłusta i lepiąca dodajemy jeszcze trochę mąki, aż do momentu uzyskania idealnej masy.
- Formujemy kulki i lekko je spłaszczamy. Układamy na blasze.
- Pieczemy ok 10-15 minut w 180 st. C.
Komentarze
Prześlij komentarz