
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 jajko
szklanka wody
Farsz:
1 kg mięsa wieprzowego z rosołu
warzywa z rosołu
resztki pieczeni z kurczaka
pietruszka zielona
pieprz
warzywko
Ciasto:
Mąkę przesypujemy na blat, robimy wgłębienie na środku, do którego wbijamy jajko.
Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając wody.Ciasto powinno stać się gładkie, jasno żółte.
Wałkujemy i wycinamy koła np szklanką lub foremką.
Farsz:
Wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, można kilka razy żeby mieć pewność, że wszystko jest dobrze przemielone.
Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Farsz powinien być nieco za mocno doprawiony, ponieważ podczas gotowania pierogów traci smak.
Na wycięte koła nakładamy farsz łyżeczką, tak aby brzegi były czyste. Złóż na pół i zlep brzegi. Dokładnie dociśnij widelcem i pieróg gotowy
Jest trochę zabawy ale na prawdę warto! Polecam
Komentarze
Prześlij komentarz