PIEROGI Z MIĘSEM

Przez długi czas chciałam zrobić pierogi, ale jakoś nie mogłam się zmotywować, aby zacząć. Narzeczony miał cały dzień wolny, więc wykorzystaliśmy go na maksa. Szybkie zakupy i zabraliśmy się do wspólnej zabawy. Podział ról był jak dla mnie oczywisty: Wojtek ciasto a ja farsz :D

Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 jajko
szklanka wody

Farsz:
1 kg mięsa wieprzowego z rosołu
warzywa z rosołu 
resztki pieczeni z kurczaka
pietruszka zielona 
pieprz
warzywko

Ciasto:
Mąkę przesypujemy na blat, robimy wgłębienie na środku, do którego wbijamy jajko.
Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając wody.Ciasto powinno stać się gładkie, jasno żółte.
Wałkujemy i wycinamy koła np szklanką lub foremką.

Farsz:
Wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, można kilka razy żeby mieć pewność, że wszystko jest dobrze przemielone. 
Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Farsz powinien być nieco za mocno doprawiony, ponieważ podczas gotowania pierogów traci smak.


Na wycięte koła nakładamy farsz łyżeczką, tak aby brzegi były czyste. Złóż na pół i zlep brzegi. Dokładnie dociśnij widelcem i pieróg gotowy 

Jest trochę zabawy ale na prawdę warto! Polecam

Komentarze