
Forma od roku czekała na swoja kolej, więc pomyślałam, że Dzień Chłopaka to idealna okazją, by ją wypróbować, a przy okazji zrobić słodką niespodziankę :D
Ciasto:
120 g masła
1/3 szklanki cukru brązowego
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
czekolada
3 łyżki mleka
posypka
wykałaczki
- Roztapiamy masło w rondelku. Pędzelkiem smarujemy formę.
- Do masła dodajemy cukier i mieszamy, następnie dokładamy po jednym jajku i jednej łyżce mąki cały czas mieszając do momentu, gdy wsypiemy całą mąkę.
- Dodajemy proszek do pieczenia i sok z cytryny.
- Ciasto przekładamy do formy. Powinna być wypełniona w połowie.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 15 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy nasze kuleczki i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej mleko. Powinna być lekko lejąca.
- Końcówki naszych wykałaczek maczamy w czekoladzie i wbijamy do kulek, czekamy aż się skleją.
- Nasze lizaki zanurzamy w czekoladzie i dekorujemy posypkami i odstawiamy do wyschnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz