
Poniższy przepis jest idealnym sposobem na wykorzystanie resztek rosołowych.. Miły i przyjemny w przygotowaniu. Jego najlepszą recenzją jest zadowolenie męża oraz fakt, że nie zdążyłam zrobić lepszego zdjęcia- tak szybko znikały :)
- 2 woreczki ryżu basmati
- 2 jajka
- warzywa pozostałe po ugotowaniu rosołu
- resztki mięsa z rosołu- u mnie ilości śladowe
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- przyprawy
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- pieprz cayenne
- Ryż należy ugotować według zaleceń na opakowaniu, a następnie wystudzić.
- Warzywa oraz mięso zmielić lub pokroić w drobną kosteczkę
- Po wystudzeniu połączyć ryż z warzywami oraz mięsem, dodać jajka i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, można dodać trochę bułki tartej.
- Doprawiamy do smaku. W moim przypadku dobrym rozwiązaniem okazało się dodanie bardzo dużej ilości słodkiej papryki, której jestem wielką fanką (dodaję ją praktycznie do wszystkiego)
- Formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej.
- Pieczemy do zarumienienia :D
Komentarze
Prześlij komentarz