PLACUSZKI RYŻOWE

Poniższy przepis jest idealnym sposobem na wykorzystanie resztek rosołowych.. Miły i przyjemny w przygotowaniu. Jego najlepszą recenzją jest zadowolenie męża oraz fakt, że nie zdążyłam zrobić lepszego zdjęcia- tak szybko znikały :)
  • 2 woreczki ryżu basmati
  • 2 jajka
  • warzywa pozostałe po ugotowaniu rosołu
  • resztki mięsa z rosołu- u mnie ilości śladowe
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • przyprawy
    • sól
    • pieprz
    • papryka słodka
    • pieprz cayenne
  1. Ryż należy ugotować według zaleceń na opakowaniu, a następnie wystudzić.
  2. Warzywa oraz mięso zmielić lub pokroić w drobną kosteczkę
  3. Po wystudzeniu połączyć ryż z warzywami oraz mięsem, dodać jajka i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, można dodać trochę bułki tartej.
  4. Doprawiamy do smaku. W moim przypadku dobrym rozwiązaniem okazało się dodanie bardzo dużej ilości słodkiej papryki, której jestem wielką fanką (dodaję ją praktycznie do wszystkiego)
  5. Formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej.
  6. Pieczemy do zarumienienia  :D  

Komentarze