
Po bardzo długiej przerwie nadeszła pora na powrót nie tylko do bloga ale także do przygotowywania posiłków. Szybkie śniadanie do pracy? A może kolacja? Nic trudnego. Tym razem trochę nowości w wersji fit.
- garść szpinaku baby
- pół główki sałaty lodowej
- 50g pomidorków koktajlowych
- 100g papryki czerwonej
- 30g zielonego ogórka
- 50g prażonego słonecznika
- 150g mozzarelli
- 100g piersi kurczaka
- 5ml oleju kokosowego
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- kebab/gyros
- Przepis jest banalnie prosty. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Smażymy na oleju z dodatkiem ulubionych przypraw. w moim przypadku były to: kebab/gyros, czosnek oraz papryka (duuużo papryki).
- Gdy kurczak jest gotowy, przekładam go na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu oraz do wystygnięcia.
- Słonecznik wysypujemy na suchą patelnię i na wolnym ogniu pozostawiamy do zarumienienia co jakiś czas potrząsając patelnią.
- Mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę.
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a następnie kroimy (lub rwiemy) w kostkę.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski lub tak jak w moim przypadku pudełka.
- Ta sałatka jest o tyle uniwersalna, że pasuje do niej kilka sosów, do których linki podają poniżej :)
Komentarze
Prześlij komentarz