SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

Po bardzo długiej przerwie nadeszła pora na powrót nie tylko do bloga ale także do przygotowywania posiłków. Szybkie śniadanie do pracy? A może kolacja? Nic trudnego. Tym razem trochę nowości w wersji fit. 

  • garść szpinaku baby
  • pół główki sałaty lodowej
  • 50g pomidorków koktajlowych
  • 100g papryki czerwonej
  • 30g zielonego ogórka
  • 50g prażonego słonecznika 
  • 150g mozzarelli
  • 100g piersi kurczaka  
  • 5ml oleju kokosowego
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • kebab/gyros

  1. Przepis jest banalnie prosty. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. 
  2. Smażymy na oleju z dodatkiem ulubionych przypraw. w moim przypadku były to: kebab/gyros, czosnek oraz papryka (duuużo papryki). 
  3. Gdy kurczak jest gotowy, przekładam go na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu oraz do wystygnięcia.
  4.  Słonecznik wysypujemy na suchą patelnię i na wolnym ogniu pozostawiamy do zarumienienia co jakiś czas potrząsając patelnią. 
  5. Mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. 
  6. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a następnie kroimy (lub rwiemy) w kostkę. 
  7. Wszystkie składniki przekładamy do miski lub tak jak w moim przypadku pudełka. 
  8. Ta sałatka jest o tyle uniwersalna, że pasuje do niej kilka sosów, do których linki podają poniżej :)

Komentarze