NAJSZYBSZA BABKA OWOCOWA


Po długiej przerwie czas na słodkie przyjemności. Najlepsza rzecz w tym cieście to fakt, że przygotowania nie zajmują więcej niż 30 minut :D


  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce


  1. Margarynę rozpuszczamy
  2. W misce łączymy cukier z tłuszczem
  3. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia
  4. Oddzielamy białka od żółtek
  5. Żółtka dodajemy do masy 
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę 
  7. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
  8. Na koniec dodajemy mleko. Jeśli masa jest bardzo rzadka możemy ominąć ten etap lub dodać trochę więcej mąki.
  9. Masę przelewamy do formy
  10. Na górę dodajemy owoce. Jeśli jest to rabarbar lub inne kwaśne owoce warto wierzch ciasta lekko posypać cukrem
  11. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 35-40 minut (do suchego patyczka)

    Smacznego

    Komentarze