
Po długiej przerwie czas na słodkie przyjemności. Najlepsza rzecz w tym cieście to fakt, że przygotowania nie zajmują więcej niż 30 minut :D
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce
- Margarynę rozpuszczamy
- W misce łączymy cukier z tłuszczem
- Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia
- Oddzielamy białka od żółtek
- Żółtka dodajemy do masy
- Białka ubijamy na sztywną pianę
- Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy mleko. Jeśli masa jest bardzo rzadka możemy ominąć ten etap lub dodać trochę więcej mąki.
- Masę przelewamy do formy
- Na górę dodajemy owoce. Jeśli jest to rabarbar lub inne kwaśne owoce warto wierzch ciasta lekko posypać cukrem
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 35-40 minut (do suchego patyczka)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz