
biszkopt czekoladowy:
4 jajka
120g cukru
110g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
40g kakao
60g roztopionego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wódki z wanilia
mus czekoladowy:
100g czekolady
4 żółtka
50g cukru
50ml wody
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka żelatyny + 20 ml letiej wody
150 ml śmietanki
polewa:
200 ml śmietanki
100g kakao
150g cukru
50g miodu
25g żelatyny+ 40 ml wody
biszkopt:
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Tortownicę smarujemy w środku niewielką ilością rozpuszczonego masła. Formę obsypujemy równomiernie mąką.
- Do ubitych jaj przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Dodajemy roztopione masło aromat waniliowy. Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy.
- Pieczemy w temperaturze 170°C przez mniej więcej 30 minut.
- Odstawiamy do wystudzenia.
- Wystudzony biszkopt kroimy na 3 części.
mus:
- Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce. Wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy.
- lekko wystudzonym syropem stopniowo zalewamy ubijające się żółtka (ubijamy na puszystą masę).
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy.
- Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dodajemy ubitą śmietankę na przemian z ubitymi żółtkami, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowany mus wlewamy na schłodzony tort.
Tort wkładamy na godzinę do lodówki, następnie na kilka godzin do zamrażarki.
polewa:
- Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotowujemy, dodajemy miód.
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do polewy.
- Polewę mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Całość na końcu miksujemy i przecedzamy przez sitko.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
Wyciągamy tort z zamrażarki i oblewamy go równomiernie lekko tężejącą polewą. Efekt gwarantowany :D
Na koniec stroimy według uznania
Komentarze
Prześlij komentarz